Grunder om LCHF

Några grunder om LCHF!

LCHF står för Low Carb High Fat. En tallriksmodell med en mindre andel kolhydrater och mer fett. LCHF betyder att äta naturlig mat som vi är bäst lämpade att äta. Det betyder ren mat med så få tillsatser som möjligt. Inga nyckelhålsmärkta mejeriprodukter och därmed inga lightprodukter.

Det betyder också att välja så mycket ekologiskt som möjligt för miljön, och för din skull. Välj naturbeteskött och ägg från ekologiska gårdar så långt det är möjligt, eftersom det garanterar glada djur som har fått äta det foder och leva i den miljö de är bäst lämpade för.

Med den här maten äter du dig mätt varje dag, får äta gott och ökar chanserna för din kropp att nå optimal hälsa.

Grunder LCHF

Sammanfattning LCHF

Att äta det vi är byggda för

Byt ut socker och stärkelse mot naturligt fett

Ät lika mycket protein som tidigare

Välj så oprocessad mat som möjligt, gärna ekologiskt

Metabolisk sjukdom!

Vad är en kostrelaterad sjukdom? Det är sjukdomar som nästan var okända för 100 år sedan. Vi har ökat vårt genomsnittliga bruk av kolhydrater till att vara huvuddelen av en måltid där fettet och proteinet upptar en mindre del.

För högt intag av sockerarter höjer vårt insulin i kroppen. Insulinet används som en dörröppare för att släppa in energi(glukos) till cellerna samt till fettcellerna.

Problemet är att cellerna bara kan ta emot en liten del av allt det socker som vi stoppar i oss. Glukosöverskottet som inte tas in till cellerna fortsätter i våra blodbanor och letar annan avsättning. Vart tar det vägen?

För mycket socker!

Överskottet av glukos(kroppens eget socker) blir till föda för allehanda inflammationer och underhåller dem med bränsle. En del av glukosen glykinerar, sätter sig, ärgar fast på artärväggarna och skapar grogrund för hjärt-kärlsjukdomar. Andra exempel på metaboliska sjukdomar är diabetes, cancer, värk, prostatabesvär, reumatism, allergier, migrän, stroke, alzheimer, högt blodtryck, mag- och tarmbesvär, fetma m.m. Alla metaboliska sjukdomar är besläktade och har ett gemensamt, de använder alla sockret som bränsle. Det är en ren slump vilken sjukdom man får beroende på gener och annat.

Bota dig själv genom kosten!

Med mindre kolhydrater i kosten och mer mättat fett som smör, grädde, ägg, kött, fisk, kokosfett minskar du riskerna för inflammationer och du ökar immunförsvarets förmåga att försvara sig mot attacker. Ett starkt immunförsvar håller dig frisk och motar ”Olle i grind” som man brukar säga. Det nyttiga mättade fettet smörjer och håller dina blodbanor rena.

Grunder om LCHF

Lämna en kommentar